[Inne] diler nie wywiązał się z umowy??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zajas
    Rider
    • 2009
    • 631

kecaj, poszło na PW

Komentarz

• kecaj
      RS
      • 2009
      • 1511
      • Superb II (3T4)

zajas, auto było zamówione w systemie bez alarmu fabrycznego.
      Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• zajas
        Rider
        • 2009
        • 631

kecaj, dzięki wielkie, za tydzień będę u dealera, zobaczymy co powie

Komentarz

• jefry
          Rider
          • 2009
          • 411

Pisz skargę do Skody w Czechach oni wytargają gnoja za uszy !!
          Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• rezon
            RS
            • 2006
            • 1894
            • Volvo
            • AKL 1.6 MPI 101 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

zajas, najpierw odwiedź dealera. Sprawdź co masz w zamówieniu. Jeśli masz z czujnikiem przechyłu, to zareklamuj jego brak i niezgodność towaru z umową - niech reklamację Ci potwierdzi na piśmie. Jak dealer jest mądry to się z TObą dogada, a jak głupi to masz jeszcze SAP, Pavla. Ja od miesiąca wożę się z podwójnie lakierowanymi drzwiami w Mitsubishi Outlanderze i chałupniczą wiązką haka zamiast Thule zamontowaną w nim przez ASO Mitsu w Boguchwale Importer w ogóle się niezainteresował - to sprawa dealera. Na szczęście udało się zainteresować policję (art. 286 par. 1), prasę i TV. Zobaczymy, czy zmienią zdanie po "reklamie".

[ Dodano: Wto 02 Lut, 10 20:37 ]
            Lepiej jednak się dogadać. Szybciej i taniej

Komentarz

• jefry
              Rider
              • 2009
              • 411

rezon i mam nadzieje ze z powodzeniem !!
              Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• kecaj
                RS
                • 2009
                • 1511
                • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez jefry
                Pisz skargę do Skody w Czechach oni wytargają gnoja za uszy !!
                Co ma Skoda w Czechach do tego. Samochód zamawiany jest w Polsce. Napisałem, że według specyfikacji samochód jest bez alarmu, czyli wyprodukowany jest zgodnie z zamówieniem, które wklepał salon. Ptanie co było na zamówieniu papierowym, które złożył klient i pod którym się podpisał. Być może nie doczytał wszystkiego i szczęśliwy, że zamawia szkodnika nie zwrócił na to uwagi.
                Niestety w tym przypadku dana osoba sama sobie jest winna.

Jeżeli to wina salonu to tylko i wyłącznie on za to odpowiada. To salon składa zamówenie w systemie.

Ja zamawiając samochód zrobiłem konfigurację w internecie i z tą konfiguracją pojechałem do dealera. On zrobił zamówenie i poprosił mnie o porównanie z moja konfiguracją. Zgadzała się i konfiguracja i cena. Dopiero potem nastąpiły negocjacje...

Auto mam takie jakie chciałe...

Komentarz

• daszek
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 239
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez zajas
                  znajomy 2 miesiące temu odebrął nową O2 FL, ostatnio się z nim widziałem, zgadaliśmy się w temacie alarmu który on ma "fabrycznie" zainstalowany, tylko jest jedno ale: dopłacił 1200 zł do fabrycznego alarmu z monitorowaniem wnętrza i czujnikiem przechyłu, a ostatnio jak czytał instrukcje obsługi zaciekawił go temat wyłączenia monitorowania wnętrza, którego czujnik wg instrukcji jest zamontowany w słupku B na wysokości regulacji oparcia kierowcy, ale w jego aucie go tam nie ma, są tylko czujniki przy słupkach A
                  A czy Twój znajomy przeczytał instrukcje od początku?
                  To niech przeczyta stronę nr 2.

Zamieszczone przez zajas
                  w mojej ocenie w tym wypadku diler nie wywiązał się z umowy, ponieważ alarm został zainstalowany u niego, a nie w fabryce
                  He,he, dobre

Poproś kolegę, żeby Ci pokazał, gdzie w umowie, zamówieniu, fakturze, czy jakimkolwiek dokumencie, który otrzymał, lub też na stronie skody jest napisane, że alarm jest montowany w fabryce?

Od razu ci powiem, że nigdzie, a z tego co zauważyłem, to fabryka montuje tylko immobilizer. Alarm, zgodny ze specyfikacją i zatwierdzony przez producenta skody, montuje dealer.

Co do czujnika przechyłu, to może być źle podłączony, odłączony, albo nie zainstalowany, albo po prostu wadliwy. :|

Jak jest na sali jakiś dealer, to niech mnie poprawi jeśli się mylę.
                  zdroofko
                  daszek
                  http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• kecaj
                    RS
                    • 2009
                    • 1511
                    • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez daszek

Od razu ci powiem, że nigdzie, a z tego co zauważyłem, to fabryka montuje tylko immobilizer. Alarm, zgodny ze specyfikacją i zatwierdzony przez producenta skody, montuje dealer.

Co do czujnika przechyłu, to może być źle podłączony, odłączony, albo nie zainstalowany, albo po prostu wadliwy. :|

Jak jest na sali jakiś dealer, to niech mnie poprawi jeśli się mylę.
                    Nie jestem dealerem ale informuje Ciebie, że wszystkie opcje z konfiguratora montowane są fabrycznie. W przypadku alarmu jest to nawet specjalna wiązka. Tak jest w momencie kiedy zamawiasz nowy samochód.
                    Co innego kiedy auto jest już wyprodukowane i doposażane przez dealera.

Komentarz

• zajas
                      Rider
                      • 2009
                      • 631

Zamieszczone przez daszek
                      Alarm, zgodny ze specyfikacją i zatwierdzony przez producenta skody, montuje dealer.
                      skoro tak jest to wg instrukcji można wyłączyć monitorowanie wnętrza (np. gdy zostawiasz psa w samochodzie) lub czujnik przechyłu (gdy auto ma być np. przewożone lawetą), w alarmie który widziałem nigdzie nie widzę tego przełącznika, więc wydaje mi się że ten alarm nie jest taki jaki był zamówiony

Komentarz

• kecaj
                        RS
                        • 2009
                        • 1511
                        • Superb II (3T4)

Jeszcze raz zadaję pytanie co jest w zamóweniu na papierze?
                        Jest kilka opcji alarmu, z funkcją monitorowania wnętrza, czujnikami przechyłu itp.
                        Wyłącznik czujników przechyłu umieszczony jest na lewym, środkowym słupku na dole. Tam montuje sie wyłącznik fabrycznie.
                        Jeżeli auto było "dozbrajane" przez salon to trgo wyłącznika tam nie będzie.

Komentarz

• Skłodi
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 186
                          • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez kecaj
                          Wyłącznik czujników przechyłu umieszczony jest na lewym, środkowym słupku na dole. Tam montuje sie wyłącznik fabrycznie.
                          A nie dozór wnętrza? Sorry jeżeli mące. :?
                          BLUELIGHT.PL
                          ledy, zestawy i palniki xenonowe D2S, H1, H4, H7 .... 4k,5k,6k,8k,10k,12k

Komentarz

• zajas
                            Rider
                            • 2009
                            • 631

Zamieszczone przez kecaj
                            Jeszcze raz zadaję pytanie co jest w zamóweniu na papierze?
                            w zamówieniu jest "alarm z funkcją monitorowania wnętrza z czujnikiem przechyłu"
                            w realu są 2 czujki przy słupkach A

Komentarz

• 4kwiatek
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 228

Hi...

Alarmy niefabryczne też mają często funkcję "wyłączania". Jesli nie ma dodatkowego
                              przycisku to najczęściej naciśniecie ponownie uzbrajania zanim się faktycznie uzbroi wyłącza funkcję monitorowania wnętrza.

A swoją drogą - dopłaciłem tez do fabrycznego i dealer był nieco zmieszany jak mu wytknąłem brak przycisku. Ale nie mialem czasu walczyć - wyłączanie wnętrza mi wystarcza.

Pozdrawiam...
                              Kwiatek...

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

no to jak nie masz
                                Zamieszczone przez zajas
                                "alarmu z funkcją monitorowania wnętrza z czujnikiem przechyłu"
                                to masz auto niezgodne z zamówieniem
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• shok
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2070
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez 4kwiatek
                                  Hi...

Alarmy niefabryczne też mają często funkcję "wyłączania". Jesli nie ma dodatkowego
                                  przycisku to najczęściej naciśniecie ponownie uzbrajania zanim się faktycznie uzbroi wyłącza funkcję monitorowania wnętrza.

A swoją drogą - dopłaciłem tez do fabrycznego i dealer był nieco zmieszany jak mu wytknąłem brak przycisku. Ale nie mialem czasu walczyć - wyłączanie wnętrza mi wystarcza.

Pozdrawiam...
                                  Czy mi się zdaje, czy aby sprzedawca nie robi tego celowo :?:
                                  Nie znam się na tyle ale...
                                  Zamawiasz fabryczny alarm kosztujacy powiedzmy 1000zł.Sprzedawca celowo go nie zamawia.Na miejscu zakłada dokładany(kosztujący ok 300zł).Liczy na niewiedze kupującego.Ewentualnie głupie tłumaczenie i zostaje mu pare stówek w kieszeni.Niby niewiele jednak jeśli sumę pomnożymy razy powiedzmy 30 aut w miesiącu robi się ciekawy zysk.
                                  To tylko moja taka własna wizja skoro to już nie pierwszy przypadek z alarmem

Komentarz

• Jac_ek
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 1733

ja mialem u siebie na zamówieniu dwie tabelki zatytuowane
                                    1. Wyposażenie dodatkowe zamawiane w Punkcie Dealerskim - Akcesoria
                                    2. Fabryczne wyposażenie dodatkowe zamawiane na etapie produkcji samochodu - Opcje

alarm byl w pkt 1 ;-)
                                    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• navigator
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 583
                                      • Volkswagen

Zamieszczone przez Jac_ek
                                      ...co jako ingerencja w wyposażenie auta - mniemam - winno być stosownie odnotowane w książce serwisowej (u mnie tak jest a sprzedawca zwracał mi na to szczególną uwagę), bo wiadomo - porządek w papierach musi być, bez względu na ustrój... :satan
                                      >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• Jac_ek
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1733

Zamieszczone przez navigator
                                        winno być stosownie odnotowane w książce serwisowej
                                        u mnie nie jest wpisane w k.serwisowa, nie bardzo jest tam miejsce no chyba ze w notatkach?. Natomiast mam osobna książkę do alarmu wraz z gwarancją na alarm, datą montażu pieczątkami itd. Nie sądzę żeby były jakiekolwiek problemy ;-)
                                        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• kecaj
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 1511
                                          • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez navigator
                                          Zamieszczone przez Jac_ek
                                          ...co jako ingerencja w wyposażenie auta - mniemam - winno być stosownie odnotowane w książce serwisowej (u mnie tak jest a sprzedawca zwracał mi na to szczególną uwagę), bo wiadomo - porządek w papierach musi być, bez względu na ustrój... :satan
                                          Wszelkie ingerencje przed wydaniem auta klientowi odnotowywane są w systemie serwisowym, nie musza byc wpisywane w książkę gwarancyjną.
                                          Miałem zakładane progi ozdobne i fartuchy przeciwbłotne (chlapacze) i nie mam żadnego wpisu. Zamawiałem to w momencie skladania zamówienia na auto. Było to wyraźnie zaznaczone, że jest montowane przez salon.
                                          Swoją drogą w przypadku oszustwa zawsze można tym tematem zająć UOKiK.

Komentarz

• Marx
                                            Elegance
                                            • 2009
                                            • 865

sprawa jest jasna - mial byc alarm fabryczny, a jest montowany u dealera. Dealera masz na tacy, i teraz pytanie, co chcesz jako zadoscuczynienie?
                                            Teoretycznie moglbys auto zwrocic jako niezgodne z umowa, ale dealer na bank sie nie zgodzi i musialbys sie sadzic.
                                            Fabrycznego alarmu raczej ci teraz nie wsadza.
                                            Kasy do reki pewnie nie dostaniesz (jak koledzy wyliczyli to ok 700zl).
                                            Mysle ze najprosciej odebrac w naturze, czyli np 3 darmowe przeglady, albo jakies dodatki do auta.

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez Marx
                                              Mysle ze najprosciej odebrac w naturze, czyli np 3 darmowe przeglady
                                              na cos takiego to w życiu bym nie poszedł
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• westwi78
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2940

Ktoś na tym zarobił, i teraz ich ciśnij ile się da. Niech Ci sami coś zapropnują daj cynk to się pomyśli jak się do tego odnieść.
                                                Rękojmia to potężne narzędzie, więc możesz ich twardo przycisnąć.

Komentarz

• zajas
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 631

no zobaczymy jak to się załatwi, auto nie moje więc nie ja decyduje, ale ja bym ładnie poprosil o akcesoria wartości około 1000zł (alarm zamowiony 1200 - alarm faktycznie założony 300=900, tyle jest dealer do przodu)

Komentarz

• westwi78
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2940

ale ja bym ładnie poprosil o akcesoria wartości około 1000zł
                                                    + drugi 1000 za cięcie w ch... , a jak będą urykiwać to i trzeci.

Komentarz

Pracuję...